Panouri solare

La ce ne referim când spunem: panouri solare.

 

        Dacă ne uităm în jurul nostru observăm adesea probleme cauzate de poluarea excesivă a naturii, scăderea resurselor naturale de la o zi la alta și creșterea prețurilor acestora în ultimele decenii. Datorită acestor probleme majore, marile companiile dar și oamenii au îndreptat privirile spre variante de producere a resurselor regenerabile, precum:  energia solară, energia geotermală și biomasa.

        Când vorbim despre energia solară, reprezentate prin panouri solare, putem spune că acestea au fost dezvoltate tot mai mult în ultima vreme, fiind și una dintre alegerile tot mai căutate de populație și autorități. Ei investesc tot mai mult în panouri solare pentru casele personale sau locuri special amenajate de autorități pentru producerea în masă a energiei solare.

       Randamentul acestor panouri solare este din ce în ce mai mare, însă acestea au unele limitări în utilizarea lor exclusivă. Deci trebuie folosite împreună cu sursele clasice, iar prin combinarea acestora sunt reduse costurile și noxele emise de producerea surselor clasice. Această resursă solară este una nepoluantă, inepuizabilă și gratuită. Dar după cum aminteam anterior, în anotimpul rece cantitatea solară este redusă, datorită prezenței soarelui mai puțină în timpul zilei,  și nu poate fi înlocuit sută la sută, fiind nevoie adus un surplus de materie clasică prin gaz sau combustibil solid sau energie electrică clasică.

            Înainte de toate vom trece în revistă câteva noțiuni despre panouri solare:

  1. Ce sunt și cum funcționează?
  2. De câte tipuri sunt?
  3. Avantaje și dezavantaje
  4. Costurile aferente acestora
  5. Montaj și întreținere

A 1 kW Rooftop Solar System to Cost Just ₹22200 for Residential Consumers in Punjab ophxcyvw2kxzaywtx5bur1iqnk5vvzm29j1qzqylbk

Ce sunt și cum funcționează panourile solare

       Aceste panouri solare sunt niște dispozitive dezvoltate pentru a transforma energia solară în alte resurse. Sunt produse din anumite materiale speciale ce absorb căldura și lumina soarelui și cu ajutorul unui schimbător de căldură procesează și transformă această căldură/lumină în apă menajera caldă sau energie.

      Comparativ cu celelalte forme de combustibil ( gaz, lemn și așa mai departe) această energie produsă de soare este inepuizabilă, este gratuită și unul dintre cele mai importante și căutate caracteristici este nepoluantă( nu emite noxe, nu afectează volumul final și nici habitatul natural al altor specii)

      Prin componența lor, panourile solare sunt asemănătoare unui sendviș, adică prezintă două straturi unite între ele printr-un semiconductor. Straturile au celule din siciliu ce facilitează desprinderea electronului din atom. Când lumina lovește atomul, aceasta va fi absorvită de unul din electronii din jurul atomului și va stimula energia electronului. Cele două straturi conțin substanțe chimice diferite ca tensiune astfel încât unul să aibă exces de electroni și celălalt strat să îl absoarbă.

       Fiecare celulă solară generează o tensiune de 0,5 V. Prin joncțiunea mai multor celule tensiunea crește și determină funcționarea unui aparat electrocasnic, dar pentru că produc un curent continuu, înainte de ultilizare este nevoie să fie convertit în curent alternativ. Un astfel de panou solar poate acoperi necesarul de energie pentru cea mai mare parte a casei.

De câte tipuri sunt panourile solare?

       Cererea tot mai acerbă de soluții cât mai eco-friendly a dus și la o diversificare tot mai mare a panourilor solare. În următoarele rânduri, vom trece în revistă diferitele panouri solare aflate la momentul actual pe piață, fiind diversificate în 2 mari categorii:

  1. panouri solare termice – convertesc energia solară în căldură
  2. panouri fotovoltaice – convertesc lumina solară în energie

fotovol

     Panourile solare termice însă se mai diversifică în alte 2 categorii:

  • în funcție de structura și de materialele din care au fost realizate ( produc apă caldă menajeră sau apă pentru încălzirea casei)
  1. panouri termice plane – folosesc plăci de cupru cu rol de absorbție a energiei solare
  2. panouri termice cu tuburi vidate – folosesc tehnologia heat-pipe ce au în construcția lor tuburi din sticlă borosilicată, care la fel au rol în absorbția energiei solare. Acestea datorita tuburilor și a mai multor unghiuri de absorbție a energiei solare asigură o eficiență mai mare de distribuție a căldurii.

panouri solare cu tuburi vidate     panouri solare plane

Imag 1. Panou termic cu tuburi vidate             Imag 2. Panou termic plan

structura tuburi vidate

Imag 3. Structura tubului vidat

  • în funcție de sistemul de funcționare
  1. presurizate – sub presiune la nivelul rezervorului
  2. nepresurizate – necesită o pompă automată ce produce presiunea apei la robinet.

Avantaje și dezavantaje

         Avantajele panourilor solare:

  1. eco-friendly  – utilizează energie solară, o sursă inepuizabilă, regenerabilă ce nu distruge habitatul altor viețuitoare și nici nu poluează aerul
  2. costuri scăzute – energia solară este gratuită și nu necesită costuri extra de exploatare, reducând exponențial costurile facturilor
  3. instalare rapidă și simplă – panourile solare se montează ușor atât pe acoperiș cât și pe câmpuri, mai ales alături de echipa potrivită
  4. întreținere minimă – mentenanță simplă deoarece ele depind de energia solara, iar înlocuirea tuburilor se face ușor
  5. durată de viață mare – peste 20 de ani.

          Dezavantajele panourilor solare:

  1. Costul achiziției – inițial costul unui panou solar este mai mare decat o formă tradițională
  2. unele limitări – pe perioada iernii este nevoie și de o conectivitate la o sursă de energie clasică pentru a acoperi necesarul unei case.

Costurile aferente panourilor solare

      Pentru a putea face un calcul corect al costurilor aferente panourilor solare vă recomandăm să apelați la o echipă specializată, precum artechnic. Însă în general, numărul de panouri solare, și totodată a costului inițial de achiziție, este rezultat de numărul de persoane din gospodăria respectivă și de scopul final al sistemului. Dacă se doresc panouri pentru producerea apei menajere și a aduce un aport încălzirii gospodăriei , sau doar una din ele atunci numarul de panouri solare este influențat.

     De exemplu dacă gospodaria are 3-4 persoane sunt necesare 2 panouri solare și un boiler de 200 de litri și costul inițial poate ajunge la 6000-7000 de Ron. Pe timpul perioadei mai- septembrie randamentul poate ajunge la 100%, iar în perioada sezonului mai rece de până la 70%, așa dar reducerea facturilor lunare este substanțială însă va fi nevoie o racordare și la o sursă clasică de încălzire a locuinței și a apei.

 

Montaj și întreținere

incalzire solara montaj

      Cum am amintit și în rândurile anterioare, panourile solare pot fi montate atât pe acoperișul casei sau pe sol, cu expunere cât mai îndelungată la soare.

     Pașii de montare a unor panouri solare sunt:

  • alegerea locului
  • montajul propriu-zis – montarea șinelor și a cadrelor ce vor susține panourile solare
  • alegerea înclinației – unghiul de 45 de grade , pentru ca lumina sa reflecte corespunzător
  • racordarea panourilor la boilere/ pufere și celelalte aparate de încălzire din casă.

      Întreținerea este una destul de simplă și se realizează prin ștergerea de praf și murdărie a panourilor de preferat  în primele ore ale zilei cu o cârpă și apă caldă. În cazul unor situații extreme, spargerea tuburilor sau fisurarea panourilor, acestea vor trebui înlocuite.

      Pentru ca montarea și conectarea lor să fie corespunzătoare, vă recomandăm să apelați cu încredere la echipa artechnic.

Despre :

avantaje panouri solare,montaj panouri solare,panouri solare,panouri solare cu tuburi vidate,panourile solare

Distribuie :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *