Manoperă instalatie electrică

Manoperă instalatie electrică interior

O instalatie electrică este o componentă foarte importantă la  locuință. Aceasta trebuie gândită foarte bine și proiectată cu gândul spre viitor pentru că va fi folosită 30-60 ani.

La realizarea și montarea unei instalații electrice pentru o casă sunt mai multe reguli care trebuie respectate pentru buna funcționare tuturor aparatelor electrice din locuință.

Instalatia electrică din locuință include un echipament complex cu mai multe componente: punctele de alimentare, punctele de distribuție a curentului, circuitele electrice, numărul, locul, tipul și puterea prizelor, aplicele sau lămpile de tavan.

Planul electric al unei case trebuie să țină cont de tipul și numărul de consumatori electrici din prezent dar și posibili consumatori din viitor. De asemeni instalatia electrică trebuie gândită în așa fel să permită modificările necesare cu minim de disconfort.

Traseu instalatie electrică pentru interior

Montare tablou electric

Rolul acestuia este  de a distribui energia electrică pe circuite și de a proteja consumatorii de scurtcircuite prin intermediul siguranțelor. Este poate piesa cea mai importantă din instalația electrică.

Montare contorul electric

Acesta măsoară și înregistrează consumul de energie electrică. Este montat între coloană și tabloul de siguranțe electrice

Montare circuitele electrice

Acestea sunt traseele orizontale și verticale care pornesc de la panoul de siguranțe  și conduc curentul către prize și iluminatori. Aceste circuite electrice sunt formate din cabluri ce transmit energia electrică. Aceste cabluri pot fi de mai multe tipuri și dimensiuni ce deservesc diferite tipuri de circuite. Pe aceste trasee sunt incluse dozele de derivație.

Montare doze de ramificație

Se montează acolo unde se întâlnesc mai multe conductoare. Dozele sunt elementele care realizează legăturile electrice între sursa de alimentare și consumatori ( prize, iluminatori).

Montare prize și întrerupătoare electrice

Prizele transmit energia electrică către consumatori. Acestea pot fi de mai multe tipuri. Alegeți tipul de priză corespunzător scopului pe care îl va îndeplini.

Montare corpuri  de iluminat

Corpurile de iluminat oferă lumina în încăpere când nu mai pătrunde lumina din exterior. Acestea pot fi de la corpuri de iluminat cu un singur luminător sau cu mai multe, la iluminat cu spoturi, bandă led sau alte tipuri de iluminat personalizate.

Instalatii electrice interioare pentru casă

Manoperă instalatie electrică

Pentru a te bucura instalatii electrice interioare pentru casă, trebuie parcurși următorii pași.

1. Definirea consumatorilor.

Consumatori sunt toate acele aparate care vor consuma curent electric de la prize la iluminat. Vom analiza și vom enumera toți consumatorii care avem în plan să îi folosim în casă. Aici trebuie să fim foarte atenți și să gândim și în viitor la posibili consumatori (baterie cu apă caldă instant, încălzire electrică etc.).

2. Estimarea necesarului de consum.

După ce știm ce consumatori și care este puterea de consum a fiecăruia vom determina necesarul de energie pentru casă. Astfel se poate realiza o dimensionare corectă a cablurilor pentru instalatie. În funcție de consumatori se vor alege cabluri de dimensiuni optime pentru a suporta intensitatea curentului electric la care sunt supuse. În general pentru instalatii electrice interioare pentru casă se folosesc cabluri cu conductori de cupru de 2,5 mm2 pentru circuitele la prize și cabluri cu conductori de 1,5 mm2 pentru circuitele de iluminat.

3. Realizarea planului instalației electrice.

Orice instalatie electrică trebuie executată după un plan. Acest plan trebuie să includă toate elementele și componentele instalației cât și locul lor de amplasare. Astfel vom ști exact câte cabluri ne trebuie, unde vor fi amplasați marii consumatori și prizele pentru aceștia, prizele pentru alți consumatori, puterea pe care trebuie să o aibă fiecare priză, cât și toți iluminatorii din locuință.

Idei utile pentru instalatie electrică pentru casă

  1. Dimensionează corect instalatia electrică pentru casă. Nu fi prea generos și nu te grăbi să instalezi prize și surse de iluminat prin toate colțurile casei. Acestea vor crește consumul de energie.
  2. Ia în calcul și lumina naturală care pătrunde în locuință cât și destinația fiecărei camere. În funcție de câtă lumina naturală ai și de destinația încăperii vei amplasa prizele și corpurile de iluminat.
  3. Folosește sisteme electrice inteligente. Aceste elemente și accesorii electrice inteligente ajută la un iluminat optim și un consum redus de energie. Ia în calcul montajul de prize inteligente cu diferite tipuri de mufe, becuri inteligente cu diferiți senzori, prize inteligente cu diferite funcții care îți vor crea un confort deosebit.
  4. Modificarea instalației electrice. Sigur că nu îți dorești ca după câțiva ani să tot faci modificări la instalația electrică. Așa că stai puțin și te gândește la tendințele de viitor. Gândește traseul de instalație electrică să îl poți modifica ușor atunci când va fi nevoie. Poți gândi ceva pentru exterior.Iată ce poți lua în calcul la o instalatie electrică pentru viitor:
  • o priză exterioară pentru mașini electrice;
  • o priză pentru încălzire apă din piscină sau prize pentru consumatorii exteriori ( mașină de tuns iarba, aparat de spălat mașina)
  • montarea de panouri fotovoltaice și invertor pentru a deveni prosumator.
  • încălzire electrică în pardoseală cu fir încălzitor sau cu cabluri electrice.

Servicii de manoperă instalatie electrică oferite de firma S.C. ARTECHNIC

Instalare trasee electrice

Montaj doze de derivație si aparataj

Montaj prize și corpuri de iluminat

Montaj spoturi electrice

Montaj bandă led și circuite de iluminat

Montaj tablou electric

Montaj aparataj electric

Sisteme și instalații de împământare

Sisteme și instalații de degivrare

Instalatii electrice încălzire în pardoseală

Incalzire electrica in pardoseala artechnic

Încălzirea electrică în pardoseală este una din cele mai confortabile metode de încălzire. Principiul de funcționare este unul foarte simplu. Practic sunt cabluri electrice care se încălzesc și generează căldură. Acestea se instalează în pardoseală se conectează la o sursă de energie și se controlează prin intermediul senzorilor de temperatură conectați la un termostat care reglează și menține o temperatură constantă.

Practic este vorba fie de cabluri electrice, sau covorașe de cabluri electrice distribuite pe toată suprafața solului, conectate la o sursă de energie care se încălzesc până la o anumită temperatură și emit (radiază) căldura. Deși electricitatea prezintă anumite riscuri încălzirea electrică în pardoseală este un sistem de încălzire printre cele mai sigure.

Pe lângă faptul că încălzirea electrică în pardoseală este una curată și ușor de instalat este o sursă de energie de la rețea accesibilă în cele mai multe zone. Pentru a face o alegere cât mai corectă, să analiză următoarele aspecte.

Puterea și consumul pentru încălzire electrică în pardoseală

Deși părerile sunt împărțite, la fel ca și la alte sisteme de încălzire electrică, eficiența unui sistem de încălzire electrică ține de mai mulți parametri. Este foarte important cum a fost construită locuința și cât de izolată este aceasta. Orice sistem de încălzire s-ar instala, eficiența acestuia depinde de eficientizarea energetică a locuinței despre care puteți citi aici.

Puterea și consumul sistemului de încălzire electrică în pardoseală.

Este important să cunoașteți că încălzirea electrică în pardoseală poate fi utilizată.

  • Ca sursă unică de încălzire. Ca sursă unică de încălzire puterea instalată poate fi de 100-150 w/mp. Consumul de curent va fi de 15-25W/mp/oră. Consumul de curent poate fi mai scăzut sau mai mare în funcție de izolarea termică a locuinței. La locuințele bine izolate consumul poate fi și de 9 W/mp/oră. La locuințele convenționale neizolate consumul poate ajunge și la 35-40W/mp/oră. Calculele de mai sus sunt pentru aceeași suprafață de mp.
  • Ca sursă complementară de încălzire puterea instalată va fi de 60-100 W/mp. Consumul de curent electric pentru încălzire va fi de 10-12 W/mp/oră. Încălzirea locuinței cu două surse de energie este mai ieftină și oferă mai mult confort și siguranță. Încălzirea electrică a locuinței ca sursă complementară oferă avantajul unui consum mai mic. O sursă de căldură poate încălzi aerul  aeroterme, calorifere etc) iar o altă sursă încălzește pardoseala. Confortul termic este crescut și costurile sunt optimizate datorită sistemului optimizat.

    Manoperă instalatie electrică de încălzire in pardoseală

Puterea instalată se calculează în funcție de fiecare locuință și de izolarea locuinței.

Este foarte important să nu confundați consumul de energie electrică w/mp/oră cu puterea instalată a sistemului w/mp. Atunci când sistemul de încălzire electrică în pardoseală este pus la început în funcțiune el consumă exact cât este puterea instalată. O dată atinsă temperatura setată, sistemul decuplează și se va reporni automat după comenzile termostatului, doar pentru a menține temperatura dorită.

Termostatele programabile optimizează foarte mult sistemul și pot face o economie de energie cu până 20% . Termostatele programabile pot fi setate să funcționeze după programul dvs, diminuând consumul inutil de energie atunci când nu este nimeni acasă. Ele se mai pot programa și pe intervale de ore și zile din săptămână. Oferă mult confort și siguranță.

Instalație de împământare

Instalatii de impamantare artechnic

O instalatie de împământare are rolul de a proteja consumatorii electrici și locuința de posibile accidente de natură electrică. De exemplu atunci când există descărcări electrice sau defecțiuni ale instalației electrice tensiunea electrică poate crește amenințător  și poate produce daune umane sau daune ale consumatorilor electrici. Astfel dacă valoarea curentului electric ajunge să depășească valoarea de 25- 30 mA există pericolul de electrocutare pentru oameni iar unii consumatori electrici se pot deteriora iremediabil.

Manoperă instalatie electrică de împământare

Instalație de împământare trebuie să aibă o rezistență cât mai mare în caz de scurtcircuitarea sistemului electric, pentru a sigura protecția necesară atât consumatorilor  cât mai ales vieților umane.

Sisteme de degivrare

Instalatii si siteme de degivrare artechnic

Sistemele de degivrare au rolul de a îndepărta zăpada și gheața pe timpul iernii atât de pe acoperiș, jgheaburi, burlane, pavaje trotuare și zonele de acces. Aceste sisteme de degivrare reprezintă o soluție practică, sigură și fiabilă ce oferă un confort deosebit pe timpul anotimpului rece. Zone greu accesibile sau care implică un efort deosebit cum sunt acoperișurile sau jgheaburile sunt astfel curățate de zăpadă sau țurțuri fără efort.

Tipuri de sisteme de degivrare

Sisteme de degivrare pentru acces exterior – rampe auto, trotuare, alei, balcoane, terase, scări exterioare

Sisteme de degivrare pentru jgheaburi, acoperișuri și burlane.

Sisteme de degivrare pentru prevenirea înghețărilor conductelor.

Manoperă instalatie electrică de împământare

Un sistem de degivrare poate fi automat  sau controlat manual indiferent de locul unde este montat. Aceste sisteme sunt formate din cabluri electrice încălzitoare speciale care transformă energia electrică în căldură. Sunt conectate la o sursă de energie și controlate cu ajutorul unor aparate care controlează tot sistemul.