Centrala termică
Pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la ce fel de centrală este cea mai potrivită pentru casa ta, trebuie mai întâi să știm cum funcționează acestea și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruit tip de centrale. Centralele sunt de mai multe tipuri : pe gaz, pe GPL, electrice sau pe peleți. Totodată e bine de luat în calcul și spațiul disponibil pe care îl poate ocupa centrala în locuința ta, dar și de capacitatea suprafeței pe care centrala trebuie să o încălzească.
După cum aminteam mai devreme cetralele se pot împărți în :
- centrale cu consumabil solid precum peleți, lemn, cărbune etc.
- centrale termice pe gaz sau pe GPL
- centrale termice electrice.
Centralele termice cu consumabil solid
Aceste centrale sunt furnizate de mulți producători precum Atmos, Woody, Sontec, ThermoFlux etc. Prețurile lor pot varia în funcție de capacitățile lor și de dotarile de care dispun acestea. Prețul lor poate începe de la 3000 de Ron în sus, dar te poți aștepta ca durata lor de viață să fie și mai mare de 20 de ani. Trebuie luat însă în considerare că pentru astfel de centrale termice trebuie să dispuneți de o cameră tehnică pentru aceasta, deasemenea și de un spațiu de depozitare al combustibilului pe care îl folosește.
Un alt aspect ce trebuie luat în considerare este și munca ce trebuie depusa la așezarea și/sau tăierea, dacă vorbim de lemn, ca material consumabil solid. Totodată să nu uităm să precizăm că pentru aceste tip de centrale va trebui alimentat manual cu combustibilul solid și din nou poate deveni un dezavantaj pentru mulți care își doresc un sistem cât mai ușor de controlat.
Centrala termică pe gaz
La fel ca și la centralele termice cu consumabil solid, și la acest tip de centrale pe gaz sau pe GPL, prețul poate varia în funcție de capacitatea și dotările acestora. Prețul unei astfel de centrale poate începe de la 2800 Ron în funcție de KW și funcțiile ce le oferă.
Trebuie precizat ca în comparație cu centralele descrise anterior, centralele pe gaz sunt mult mai compacte, nu necesită o cameră tehnică, nu trebuie alimentat manual, sunt ușor de manevrat și intreținerea lor este usoară. De asemenea acest tip de centrale pot fi folosite atât în apartamente cât și la case.
Tehnologia folosită
Dacă vorbim de tehnologia pe care centrala o folosește atunci vorbim de două tipuri cum ar fi : centrale termice în condensare și clasice. În UE nu se mai comercializează centralele clasice , datorită gradului mare de noxe emise în atmosferă. Așa dar, ne vom concentra atenția asupra centralelor termice pe gaz prin condensare.
Centrală clasică vs centrală termică prin condensare
Din imaginea anterioară se pot observa foarte ușor diferențele dintre o centrală termică prin condensare și una clasică. Dacă cea clasică arde gazele naturale și folosesc un schimbător de căldură, centrala termică prin condensare trece mai întâi vaporii rezultați din ardere prin primul schimbător de căldură, apoi sunt transferați către cel de-al doilea schimbător și preiau căldura din gazele rezultate.
Cu ajutorul acestui surplus de căldură, specialiștii spun că centralele termice prin condensare au un randament de până la 95-100% în condinții normale, pe când cele clasice ar fi avut un randament de 84%. Dacă sunt respectate alte câteva condiții , randametul poate ajunge și până la 110%. Aceste condiții sunt: o bună izolare a locuinței și temperatura apei de retur să fie sub 52C . Prin faptul că se produce condensarea, gazele emise sunt mult mai reduse și cu o temperatură mai mică de 60C.
Pentru apartament este recomandată centrala termică pe gaz prin condesare ce are capacitatea și de a produce apă caldă menajeră. Sunt de asemenea și centrale ce produc “doar încălzire” , dar prin racordarea lor la un boiler electric sau termoelectric , pot avea și apă caldă menajeră, însă pentru acestea este necesar mai mult spațiu de montare.
Avantaje:
- eficiente – centrala termică prin condensare are randament de 10-12% mai mult, în condiții normale;
- eco-friendly- consum redus de gaz , cu până la 30% mai puțin ca cele clasice;
- durată de viață mai mare – o centrală termică prin condensare are garanție de până la 10 ani , și cu întreținerea anuală poate duce și mai mulți ani;
- cantitate redusă de emisii și noxe;
- spațiu redus de montare.
Dezavantaje:
- cost inițial de instalare mai mare ;
- prețul – poate ajunge între 2800-5000 RON , dar se amortizează valoarea acesteia în 2-3 ani cu ușurință;
- condens ridicat- necesită o conductă pentru drenarea condensului.
Centrala termică electrică
Centralele termice electrice sunt centralele ce oferă cel mai mult comfort, conferind o multitudine de funcții moderne de controlare a căldurii, a limitelor temperaturii apei calde și multe altele.
Avantaje:
- rapiditate cu care încălzesc locuința;
- prețul achiziției este mai mic decât la o centrală termică prin condensare;
- ecologice – au zero emisii și pot funcționa cu energie sustenabilă, adică cea creeată de eoliene, panouri fotovoltaice și de geoterme;
- necesită un spațiu mic pentru montare.
Dezavantaje:
- costul anual este mult mai mare– deoarece prețul energiei este de 2-3 ori mai mare față de prețul gazelor naturale;
- centralele termice electrice sunt destinate doar încălzirii locuinței, iar pentru apă caldă menajeră este necesar un boiler electric.
Montarea și revizia
Montarea este un proces foarte important pentru o bună funcționare și a unui randament cât mai mare a centralei termice și pentru o durată de viață mai lungă a acesteia. De aceea este recomandat să se facă de o echipă de specialiști.
La propiu zis acest proces durează cateva zile până la o săptămână. Ea se referă la montarea conductelor, a centralei, a sistemelor de siguranță și a kitului de evacuare, în conformitate cu normele ISCIR. În urma acestora se face punerea în funcțiune a centralei, în care se verifică montare corespunzătoare a acesteia și a tuturor componentelor menționate anterior.
Se verifică scurgerile de apă, de gaz (în funcție de caz), iar dacă acestea nu sunt prezente, se pregătesc actele. Actele constau în acte de proveniență a centralei, manualele echipamentului și proiectul de instalare și se face autorizarea de funcționare a centralei termice.
Un alt aspect important este și revizia periodică a centralei termice achiziționate. Pentru ca durata de viață a centralei să fie tot mai mare, pentru o funcționare corectă și siguranța locatarului, este necesar acest proces. Revizia defapt se referă la curatarea centralei și verificarea acesteia.
Revizia se face odată la 2 ani, fiind impusă de către lege, iar dacă sunt găsite componente ce nu funcționează la parametri normali, atunci nu se va face autorizarea aceteia până nu sunt rezolvate probleme apărute.
Criterii de achiziție a centralei termice
- Tipul combustibilului de care dispui în apropierea locuinței tale (fiind zone în care încă nu este disponibilă racordarea la o rețea de gaz). Acest criteriu ne îndrumă către cel de al doilea.
- Prețul combustibilului – dacă este posibilitatea oricărui tip de combustibil , se va lua în calcul prețul acestuia. Prețul lemnului sau al cărbunelui este cel mai mic , urmat de cel a gazelor naturale și în cele din urmă și mai costisitor, cel al curentului electric. Dacă ai posibilitatea să te folosești de electricitatea sustenabilă atunci avantajele sunt considerabile într-un interval mai îndelungat.
- Necesarul termic și aici ne referim la:
-
- puterea centralei pentru a oferi temperatura de încălzire optimă,
- suprafața spațiului ce trebuie încălzit,
- debitul și volumul apei menajere necesar numărului de persoane ce locuiesc acolo permanent,
- orientarea și amplasarea geografică a locuinței,
- izolarea cât mai bună a locuinței.
4. Sistemul de protecție
-
- lipsa de gaz – centrala se va opri, pentru prevenirea accidentelor
- lipsa de apa din instalație – atunci când scade presiunea din instalație , se va opri și vor da semnale
- antiîngheț –
5. Volumul centralei – dacă sunteți într-un apartament atunci se dorește o centrală cu un volum mic
6. Dimensiunile boilerelor
7. Costul intreținerii centralelor.
Dacă dorești să iei decizia cea mai corectă cu privire la modelul centralei termice și ai dificultăți în a urmării aceste criterii, poți apela cu încredere la echipa nostră de specialiști de la Artechnic pentru îndrumare în alegerea celei mai potrivite centrale. Și prin luarea acestei decizii cât mai corecte te poți bucura de comfortul locuinței tale.